ACTief ondernemen door tegenslagen beter op te vangen
19
FEB
2014

Wijchen Gezond Café Thema Cholesterol

Posted By :
Comments : Off

Wijchen Gezond

De laatste tijd is er in de media veel aandacht besteed aan ‘Cholesterol’.  Aangezien Wijchen Gezond dit eveneens een interessant thema vindt is er afgelopen zaterdagochtend 15 februari een informatieve bijeenkomst geweest in de ontmoetingsruimte ‘Het Kompas’ in Wijchen. De belangstelling was groot. Naast inspirerend was het ook leuk, omdat we onder leiding van Maria Lange begonnen met een wandeling en elkaar ook zo beter leerden kennen.

Cholesterol is een onderwerp dat ik ook regelmatig met mijn cliënten in mijn praktijk bespreek.
Er zijn veel onduidelijkheden over en het is duidelijk een onderwerp dat bij veel mensen ‘leeft’.
Tijdens de bijeenkomst zijn er bijzonder boeiende en interessante stellingen besproken onder leiding van Joop de Vette (huisarts),  Bas van de Steeg (apotheker) en mij.

Ik noem een aantal stellingen die besproken zijn:

  • Het eten van eieren, avocado en kokos(olie) verhoogt niet het cholesterol. In voorgaande voedingsmiddelen zitten juist gezonde vetten.
  • Cholesterol wordt aangemaakt in de lever. De invloed van voeding is heel beperkt.
  • Cholesterol is een essentiële bouwstof voor de aanmaak van o.a. hormonen en vitaminen D.
  • Er bestaat niet zoiets al goed en slecht cholesterol. Voor de kenners: HDL en LDL zijn beiden nodig. Wat wel van belang is zijn de verhoudingen tussen HDL en LDL.
  • Bij stress verhoogt het cholesterol door de extra aanmaak van het stresshomoon cortisol waar cholesterol de grondstof van is.
  • Het is veel beter om biologische ongezouten roomboter te gebruiken dan margarine.
  • Het meest ongezonde vet is transvet wat vooral zit in koekjes, gebak, toastjes en chips.
 

Als vitaal coach onderschrijf ik deze stellingen volledig!

Iedere 3e zaterdag van de maand organiseert Wijchen Gezond een wandeling met aansluitend een bijeenkomst in de ontmoetingsruimte ‘Het Kompas’ in Wijchen. Alle inwoners van de gemeente Wijchen zijn van harte welkom!

Zien wij jou op 15 maart om 9.30u?

Ben je benieuwd naar het thema van de volgende bijeenkomst?! Houd de site van Wijchen Gezond dan goed in de gaten en via mijn website houd ik jullie natuurlijk ook op de hoogte.

Slogon Wijchen gezond